Dalekovod 400kV i 2x400kV Čevo – Pljevlja, CGES (CG)

hdr

Projekat 400 kV dalekovod Čevo-Pljevlja je EPC projekat koji podrazumeva izgradnju mešovitog dalekovoda 2×400 kV i 400 kV od Čeva do Pljevalja, dužine 115 km.

Trasa dalekovoda se nalazi na izuzetno teško dostupnom, šumovitom i planinskom terenu gde je prosečna nadmorska visina preko 1.000 metara, a najveća nadmorska visina prelazi 1.600 metara i obuhvata prelaz preko 3 kanjona, Komarnica, Bukovica i Tara.

Pred ovakvim izazovima naš tim je osmislio i upotrebio inovativni način razvlačenja provodnika i OPGW kabla koristeći specijalni dron koji smo sami dizajnirali za ovakve prilike. Ovim rešenjem optimizovali smo rad naših ekipa, smanjili seču šumske mase na neophodni minimum i time doprineli očuvanju prirode. Kodar je ovim pristupom postavio novi standard razvlačenja provodnika koristeći nove tehnologije i još jednom potvrdio svoju inventivnost.

Takođe, izgradili smo i 120 kilometara novih puteva kako bismo pristupili lokacijama budućih stubova.  Time smo stvorili transportnu infastrukturu koju će ljudi svih okolnih mesta koristiti za prilaz svojim imanjima,  i koji će zbog novih puteva unaprediti svoje živote u celini.

Cilj ovog projekta je izgradnja energetske infrastrukture na teritoriji Crne Gore koja će obezbediti uslove za povezivanje EES-a Italije i Crne Gore, rešenje problema sa isporukom električne energije na prenosnom nivou na primorju Crne Gore i poboljšanje sigurnosti napajanja potrošača na severu Crne Gore.

Klijent: CGES

Status: U toku 2022.